Natuurlijke alternatieven voor omeprazol

Wist jij al dat medicatie zoals omeprazol de opname van magnesium en vitamine b12 vermindert doordat het sterk de vorming van maagzuur remt en dat jouw voedingsconditie hierdoor onder druk komt te staan?

Dat was de tekst van een van mijn Facebook posts.

 

Vandaag ga ik hierop door omdat ik als therapeut vind dat als je een stelling post je ook alternatieven en oplossingen aanreikt zodat je ermee aan de slag kunt gaan.

 

Allereerst wil ik erop wijzen dat het afbouwen of stoppen met medicatie altijd in overleg met de arts/therapeut of specialist dient te gebeuren. 

Als natuurgeneeskundig therapeut kan ik ook namens jou als client overleggen als dat wenselijk is. 

 

Allereerst leg ik uit wat omeprazol is en wat het doet. 

 

Wat is omeprazol?

 

Omeprazol wordt voorgeschreven omdat:

-je maagklachten hebt en je maagslijmvlies is aangetast.

-je last hebt van een maagzweer veroorzaakt door de helicobacter,

-als maagbeschermer bij medicijngebruik zoals bv. NSAIDS, Ibuprofen en dicloflenac. Deze medicijngroep zorgt ervoor dat er minder prostaglandines worden geproduceerd, hierdoor wordt het maagslijmvlies dunner en gevoeliger.

 

Wat doet omeprazol?

Omeprazol zorgt ervoor dat de cellen in het maagslijmvlies minder maagzuur gaan produceren, zodat er minder pijnklachten worden ervaren als gevolg van bovengenoemde aandoeningen. Het is het op 2 na meestgebruikte medicijn dat in ons land wordt voorgeschreven.

 

Omeprazol is een van de zg. protonremmers. Dit wil zeggen dat het het mechanisme dat ervoor zorgt dat maagzuur wordt geproduceerd, de zg. protonpomp op een onomkeerbare manier weet te remmen. Hierdoor wordt de zuurgraad van de maag verlaagd, zodat de kans op maagklachten, maagzweren en slokdarmklachten vermindert. 

 

Waarom remt het de opname van magnesium en vitamine b12?

 

Magnesium speelt een rol bij het samentrekken van spieren, de werking van de zenuwen en de botstevigheid. Via darmen, nieren en botten wordt de concentratie van magnesium in het bloed geregeld. 

Wij mensen zijn voor onze mineralenopname aangewezen op ons voedsel en opname via de darmen is essentieel voor onze magnesiumhuishouding.

 

Omeprazol remt het transport van magnesium, waardoor er voor jouw lichaam minder magnesium beschikbaar komt. 

 

Voor meer vragen over dit onderwerp of iets anders kun je mij altijd een mail sturen. Houd mijn Facebook en Instagram paginas ook goed in de gaten, hier post ik dagelijks informatie over verschillende gezondheid onderwerpen en gezonde recepten.