JE RITME BEPAALT JE GEZONDHEID!

CIRADIAANS RITME DE BASIS VAN Je  hormoonbalans!

Voor ons allemaal is de klok, de tijd, een belangrijk iets om ons leven te organiseren. 

De klok bepaalt of het dag of nacht is en of wij actief zijn of slapen, wanneer wij iets doen of niet doen en ook vaak waarom. 

De natuur leeft volgens haar eigen klok van dag en nacht en seizoenen.

 

Dit dag- en nacht ritme, het circadiaans ritme, heeft een grote invloed op het functioneren van je lichaam, je hormoonbalans en dus hoe jij je voelt. 

In 2017 hebben wetenschappers een gen gevonden, het period-gen, dat een centrale rol speelt in het 24 uurs ritme van dag en nacht. 

Dit gen  kun je vinden in:

- hersenen (geestelijke prestatie)

- lever (omzetting vetten en suikers, productie eiwitten)

-maag (spijsvertering)

-hart (bloeddruk)

-bijnieren (lichamelijke prestatie).

Kortom je lichaam is vanuit de oertijd afgestemd op dit natuurlijke ritme. 

Leven volgens dit ritme is de basis van gezondheid!

 

Hoe werkt het?

Het ritme werkt via de zg. Zeitgebers zoals licht donker en temperatuur.

Via de SCN ( suprachiasmatische nucleus  bij je ogen), die reageert op licht en donker, worden signalen gestuurd naar de hypothalamus in de hersenen. Dit is het regelcentrum voor energie, slaap, hormoonconcentraties, neurotransmitters en lichaamstemperatuur. 

Alle cellen krijgen informatie via dit systeem en het beïnvloedt je hele hormoonbalans, dus ook hoe je lichaam functioneert en jij je voelt. 

 

Melatonine, het masterhormoon!

Als je melatonine door een jetlag of door nachtenlang niet slapen verstoord is, verstoort dat alle andere hormonen met klachten als gevolg. 

Je lichaam is altijd gericht op overleven en tot 50 jaar op voortplanting. Je lichaam zal alles doen  om te overleven, ook compenseren. Hierdoor verlopen lichaamsprocessen niet meer zoals ze zouden moeten lopen. Het gaat ten koste van bv. vruchtbaarheid, botgezondheid etc.  Met grote gevolgen voor je gezondheid. 

Denk aan de volgende hormonen:

Ghreline, leptine (honger en verzadiging), Testosteron, oestrogeen, progesteron (vruchtbaarheid),

Cortisol (energie), Groeihormoon (herstel), Vitamine D (botdichtheid, immuniteit, psyche), serotonine (rust), noradrenaline (alertheid), dopamine (focus), prolactine (immuunsysteem). 

Het is dus belangrijk om te leven naar het 24-uurs ritme en het ritme van de seizoenen.

Je lichaamsklok is hierop afgestemd en je kunt letterlijk bijna iedere klacht in de basis linken aan een verstoring van dit ritme. 

 

Wij kunnen allemaal doorwerken als het donker is dankzij kunstlicht en hebben de mogelijkheid om 24/7 actief te zijn als wij dat willen.

Wat het doet voor ons lichaam, daar komen wij achter als wij gedurende langere tijd het natuurlijke ritme negeren. Het lichaam kan best een tijdje compenseren en dan lijkt er niets aan de hand. Vaak zijn er al subtiele signalen en later duidelijkere signalen zoals vermoeidheid, depressie, spijsverteringsproblemen, burn-out, vruchtbaarheidsproblemen, overgangsklachten, ADHD, obesitas, seizoensdepressie, angststoornissen, laaggradige ontstekingen en zelfs kanker.

 

Wat kun jij doen om weer in je natuurlijke ritme te komen. 

- ga naar buiten in het daglicht, liefst in ochtendlicht voor 10.00 uur dat activeert de SCN (zie boven) en zorgt voor een goede hormoonbalans.

- probeer te wennen aan 3 minuten koud afdouchen, hierdoor maak je dopamine aan, het versterkt je immuniteit, doorbloeding en vetmetabolisme. 

- ga slapen rond 22.30/23 uur zodat je om 1 uur als je groeihormoon wordt aangemaakt, dieper slaapt en je lichaam echt kan herstellen.

- Sta in de ochtend tussen 6 en 8 uur op, dan maak je serotonine aan en is je cortisol verhoogd en krijg je energie. 

- Bouw je activiteiten na 20/21 uur af en vermijd intense activiteit in de avond, zodat melatonine aangemaakt kan worden en je in de nacht diep en lang genoeg slaapt. 

Daarnaast kunnen, voeding, leefstijl en  stressvermindering belangrijke factoren zijn om je hormoonbalans te herstellen. 

 

De mogelijkheden die wij tot onze beschikking hebben, zorgen ervoor dat wij anders kunnen leven dan via het natuurlijke ritme dat heeft voordelen en nadelen. 

Voor een goede gezondheid en hormoonbalans is het belangrijk het natuurlijke en 24-uurs ritme te respecteren. 

 

Heb jij een van bovengenoemde klachten, ga dan aan de slag met mijn tips. 

Mocht je meer ondersteuning en begeleiding nodig hebben, dan ben je na 3 of 4 consulten weer fit, vitaal en gezond!

 

Fijn weekend,

Lizette

www.vitasana.nu